Destek Hattı
Menü
Sosyal Medya
  1. Ana Sayfa
  2. Blog
  3. Yanık Bası Giysisi Nedir?
Yanık Bası Giysisi Nedir?
2019-04-26

Skar ile mücadelede kompresyon terapisi (basınç terapisi) hastanın rehabilitasyon ve iyileşme sürecine katkı sağlayan önemli bir unsurdur. Skar ile mücadelede en çok başvurulan yöntemlerden biri özel ölçü ile yapılan yanık bası giysisidir (yanık elbisesi). Yanık bası giysileri, vücut greftlerine ve yanıklara bası uygulamak amacıyla kullanılır. Bu özel giysilerin,  yanık veya skar oluşan deri yüzeyine giysinin uygulayacağı  kompresyonu tolere edebilecek duruma geldiği zaman kullanılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Giysinin uyguladığı kompresyon kollajen gelişimine müdahale ederek kollajen liflerinin yeniden hizalanmasına yardımcı olur ve skar oluşumu minimuma indirmektedir.

Kompresyonun avantajları şunlardır:

  • Hassas ve kırılgan cildi korur
  • Hasarlı dokunun sirkülasyonunu sağlar.
  • Vasküler destek sayesinde uzuv ağrılarını azaltır.
  • Kaşıntıyı azaltır.
  • Kalın ve sert skarı azaltır.

Yanık Bası Giysisi Çeşitleri?

  • Elastik Bandajlar: Bacak ve kolda kompresyon uygulamak için kullanılır
  • Tubular Bandajlar: Hafif kompresyon uygulamak için kullanılır
  • Hazır Yanık Bası Giysileri: Hastanın ölçülerine göre özel olarak hazırlanan bası giysilerinin hastaya ulaşması sürecinde geçici olarak kullanılan ve bu süreçte yanık veya skar oluşan bölgeye kompresyon uygulamak için kullanılan giysilerdir.
  • Özel Üretim Yanık Bası Giysileri: Hastanın ölçüleri alınarak kişiye özel olarak yanık ile mücadele konusunda uzman kişiler ve üreticiler tarafından üretilen giysidir.

Yanık Bası Giysileri Hangi Sıklıkla Giyilmeli?

Yanık bası giysilerinin  haftada 7 gün, günde 20-23 saat giyilmesi tavsiye edilmektedir. Giysiler banyo yapılacağı zaman veya yanık oluşan deriye krem sürüleceği zaman çıkarılmalıdır. Yanık bası giysisi (yanık elbisesi) skar olgun, yumuşak, düz hale gelene kadar ve skar rengi vücut rengine yakınlaşana kadar kullanılmalıdır. Skarın olgunlaşması 8 aydan 1-2 yıla kadar sürebilmektedir. Bu süre yanığın derecesi, genetik ve diğer faktörlere göre değişiklik göstermektedir.

Yanık Bası Giysisinin Bakımı

Yanık bası giysisi hafif sabun veya deterjan kullanılarak elde yıkanmalıdır. Giysiye zarar verebileceğinden dolayı çamaşır suyu kullanılmamalıdır. Eğer çamaşır makinesi kullanılacaksa mümkün olan en hassas ya da varsa elde yıkama modu seçilmelidir. Kurutucu kullanmadan düz bir şekilde asılmalı veya bir zemine koyularak kuruması beklenmelidir. Giysi tekrar giyilmeden önce losyon veya nemlendiricinizi mutlaka sürün. Gevşediklerinde ve yıprandıklarında yanık bası giysinizi değiştirin.

Silikonlu Yanık Bası Giysisi

Eğer vücuttaki skar yükselti şeklindeyse sıradan yanık bası giysileri yeterli olmayabilir. Vücuttaki yükselti şeklinde oluşan skarın en iyi tedavi yöntemi silikonlu yanık bası giysisi ile mümkündür. Silikonlu yanık bası giysisinde normal yanık bası giysisine ek olarak giysinin altına silikon tabaka yerleştirilir ve ek kompresyon oluşturulur. Silikon jel tabakalar tek başlarına ya da yanık bası giysisiyle birlikte (silikonlu yanık bası giysisi) kullanılabilir. Silikonlu yanık bası giysisi hazırlanırken işin uzmanları tarafından yapılmalıdır. Bu giyisiler özel ölçü alınarak hazırlanan kişiye özel ürünlerdir.